Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σαλάτα του κήπου ☆☆+*’’◦*──☆☆+*’’◦*

Προετοιμασία: 15-30 λεπτά,
Μαγείρεμα: 0-15 λεπτά

Υλικά :

μαρούλι σγουρό
κόκκινο μαρούλι
ρόκα
σπανάκι
ντομάτα
αγγούρι
παρμεζάνα κομμένη σε λεπτές φέτες
κουκουνάρι
πιπεριά Φλωρίνης
πιπεριά πράσινη (γλυκιά)
χαλούμι σχάρας
για το dressing γιαουρτιού:
στραγγιστό γιαούρτι
φέτα
δυόσμος
αλάτι, πιπέρι
μουστάρδα
ελαιόλαδο
vinaigrette μελιού

Τρόπος παρασκευής

Σ’ ένα πιάτο σπάω το μαρούλι, τη ρόκα, το σπανάκι, το κόκκινο μαρούλι και προσθέτω την τομάτα κομμένη σε κύβους, το αγγούρι, τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, το κουκουνάρι και το χαλούμι κομμένο σε κύβους.

Για το Dressing γιαουρτιού : Σ’ ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι, την φέτα τριμμένη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα και ψιλοκομμένο δυόσμο. Προσθέτω λίγο νερό ναι ανακατεύω, μέχρι ν’ αποκτήσει υφή sauce.

Περιχύνω το dressing στη σαλάτα και γαρνίρω με τις φέτες παρμεζάνας και τη Vinaigrette μελιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου