Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μελιτζάνες τουρσί

Υπέροχο πικάντικο μεζεδάκι, ιδανικό για να συνοδεύσει το ουζάκι μας ή ένα λαχταριστό πιάτο όσπρια.

Υλικά
2-3 κιλά μελιτζάνες μικρές και λεπτές
2-3 κόκκινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
3-4 κεφάλια σκόρδο ψιλοκομμένο
7-8 καρότα κομμένα σε φέτες
2 ματσάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
κλωνάρια σέλινου μακρυά (για το δέσιμο)
2 λίτρα ξίδι
4 κ.σ. αλάτι χοντρό
2 λίτρο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες
και τις χαράζουμε κατά μήκος. Ζεματάμε τα κλωνάρια του σέλινου σε νερό για
μερικά λεπτά να γίνουν εύκαμπτα.

Γεμίζουμε τις σχισμές από τις μελιτζάνες
με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και δένουμε με τα κλωνάρια από το σέλινο.

Tις ρίχνουμε στο ξύδι που βράζει για 8-10
λεπτά και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, πατώντας τις λίγο για να φύγουν τα
πολλά υγρά. Τις τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε μέσα το ξύδι,
αλατίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου
20 μέρες, να «ψηθούν».

Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τις μελιτζάνες
σε βάζα χωρίς να τις βράσουμε και να προσθέσουμε το ξύδι, το αλάτι και το λάδι,
αλλά τότε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να γίνουν-περίπου 2-3 μήνες.



Επίσης μπορούμε να διατηρήσουμε τις μελιτζάνες
στα βάζα μόνο με το ξύδι και το αλάτι και να προσθέτουμε το ελαιόλαδο κάθε φορά
που σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου