Υπέροχο πικάντικο μεζεδάκι, ιδανικό για να συνοδεύσει το ουζάκι μας ή ένα λαχταριστό πιάτο όσπρια.
Υλικά
2-3 κιλά μελιτζάνες μικρές και λεπτές
2-3 κόκκινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
3-4 κεφάλια σκόρδο ψιλοκομμένο
7-8 καρότα κομμένα σε φέτες
2 ματσάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
κλωνάρια σέλινου μακρυά (για το δέσιμο)
2 λίτρα ξίδι
4 κ.σ. αλάτι χοντρό
2 λίτρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες
και τις χαράζουμε κατά μήκος. Ζεματάμε τα κλωνάρια του σέλινου σε νερό για
μερικά λεπτά να γίνουν εύκαμπτα.
Γεμίζουμε τις σχισμές από τις μελιτζάνες
με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και δένουμε με τα κλωνάρια από το σέλινο.
Tις ρίχνουμε στο ξύδι που βράζει για 8-10
λεπτά και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, πατώντας τις λίγο για να φύγουν τα
πολλά υγρά. Τις τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε μέσα το ξύδι,
αλατίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου
20 μέρες, να «ψηθούν».
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τις μελιτζάνες
σε βάζα χωρίς να τις βράσουμε και να προσθέσουμε το ξύδι, το αλάτι και το λάδι,
αλλά τότε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να γίνουν-περίπου 2-3 μήνες.
Επίσης μπορούμε να διατηρήσουμε τις μελιτζάνες
στα βάζα μόνο με το ξύδι και το αλάτι και να προσθέτουμε το ελαιόλαδο κάθε φορά
που σερβίρουμε.
Υλικά
2-3 κιλά μελιτζάνες μικρές και λεπτές
2-3 κόκκινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
3-4 κεφάλια σκόρδο ψιλοκομμένο
7-8 καρότα κομμένα σε φέτες
2 ματσάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
κλωνάρια σέλινου μακρυά (για το δέσιμο)
2 λίτρα ξίδι
4 κ.σ. αλάτι χοντρό
2 λίτρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες
και τις χαράζουμε κατά μήκος. Ζεματάμε τα κλωνάρια του σέλινου σε νερό για
μερικά λεπτά να γίνουν εύκαμπτα.
Γεμίζουμε τις σχισμές από τις μελιτζάνες
με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και δένουμε με τα κλωνάρια από το σέλινο.
Tις ρίχνουμε στο ξύδι που βράζει για 8-10
λεπτά και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, πατώντας τις λίγο για να φύγουν τα
πολλά υγρά. Τις τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε μέσα το ξύδι,
αλατίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου
20 μέρες, να «ψηθούν».
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τις μελιτζάνες
σε βάζα χωρίς να τις βράσουμε και να προσθέσουμε το ξύδι, το αλάτι και το λάδι,
αλλά τότε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να γίνουν-περίπου 2-3 μήνες.
Επίσης μπορούμε να διατηρήσουμε τις μελιτζάνες
στα βάζα μόνο με το ξύδι και το αλάτι και να προσθέτουμε το ελαιόλαδο κάθε φορά
που σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου