Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Mπουγάτσα στη στιγμή


Υλικά:
4 φύλλα κρούστας
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 αβγά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 βανίλια
κανέλα και άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
Προσοχή μην κάψει!
Σε ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε τα φύλλα πατσαβουριαστά και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στο φούρνο τα φύλλα για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά με ένα πιρούνι.
Δεν χρειάζεται να λερώσουμε μίξερ.
Περιχύνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στα φύλλα και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να στεροποιηθεί και να ροδίσει.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και μπόλικη κανέλα.

Tip:
Αυτό το χαριτωμένο και πανεύκολο γλυκάκι τρώγεται ζεστό, μόλις βγει από το φούρνο. Όταν κρυώνει χάνει τη γοητεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου