Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Σπιτικός γύρος


Mερίδες: 12
Υλικά συνταγής:

2½ κιλά χοιρινό (πανσέτα και σπάλα)
2 κρεµμύδια....

τριµµένα
1 µήλο τριµµένο
4 ντοµάτες τριµµένες
500 γραµµ. γιαούρτι
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κοµµάτια (για γύρο).
Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά.
Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά.
Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα.
Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεµπάπ.
Τον τυλίγουμε µε αλουμινόχαρτο και τον ακουµπάµε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά.
Ψήνουμε στους 200oC για 1 ώρα και 30΄.
Αφαιρούµε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τον γύρο να ξεροψηθεί.
Κόβουμε τα ψημένα κοµµάτια και τα αφήνουμε να ροδίσουν ξανά.
Σερβίρουμε µε πίτες, τζατζίκι και ψητές ντοµάτες.

Τζατζίκι:
• 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
• 2 αγγούρια
• Αλάτι
• Σκόρδο 7 σκελίδες
• Ελαιόλαδο
• Λίγο ξύδι
Πλένουμε τα αγγουράκια μας και τα τρίβουμε στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά, δεν τα ξεφλουδίζουμε), από κάτω έχουμε βάλει το στραγγιστήρι για να φύγει το περιττό νερό.
Λιώνω στο γουδί καλά το σκόρδο με το αλάτι.
Μεταφέρω το γιαούρτι σε λεκάνη, βάζω το αγγούρι (το στίβω με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό του), το σκόρδο, λίγο ξύδι, αλάτι και ανακατεύω καλά.
Προσοχή στο ξύδι, βάλτε λίγο δοκιμάζοντας κάθε φορά αν χρειάζεται και άλλο, γιατί αν θα βάλετε πολύ θα ξινίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου