Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι



Υλικά:
5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια.
Αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα τους, με τη βοήθεια ενός τρίφτη.
Τα βράζουμε ολόκληρα, σε μία κατσαρόλα με νερό, 3 φορές από 5 λεπτά και αφαιρούμε το βρασμένο νερό κάθε φορά.

Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια.
Αφού βράσουν (δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακά), τα αφήνουμε να παγώσουν και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 8 κομμάτια.
Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τις ίνες από το εσωτερικό τους και τα κουκούτσια, αν έχουν.
Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μία κατσαρόλα, σε στρώσεις και πασπαλίζουμε την κάθε στρώση με ζάχαρη.
Τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μία νύχτα, έτσι ώστε να βγάλουν το χυμό τους.
Την επόμενη μέρα, αφού έχει λιώσει η ζάχαρη, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό μας να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια γεμίζουμε σε αποστειρωμένα δοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου