Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μυστικά για να γίνετε τέλειοι ψήστες

Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και γίνετε εσείς η βασίλισσα της σχάρας......

1. Πριν βάλετε τα φαγητά στη σχάρα βεβαιωθείτε ότι η φωτιά καίει.
2. Τα κρέατα που ψήνετε πρέπει να έχουν απόσταση 10 εκατοστών από την πηγή της θερμότητας και τα κοτόπουλα, 15 με 20.
3. Ανάμεσα στα κάρβουνα φροντίστε να τοποθετήσετε κάποια ξύλα όπως κλίματα ή άλλα αρωματική υλικά που νοστιμέψουν το φαγητό σας.
4. Για να μην κολλήσουν στη σχάρα τα κρέατα, ψεκάστε συχνά με νερό και λάδι.
5. Ψήστε τα κοτόπουλα από τη μεριά της πέτσας πρώτα.
6. Αν η ψησταριά σας κλείνει να ξέρετε πως ο καπνός δίνει περισσότερο άρωμα και γεύση στα κρέατα σας, οπότε να προτιμάτε να ψήνετε με κλειστό καπάκι.
7. Τα κόκκινα κρέατα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από τα λευκά, οπότε τοποθετήστε τα νωρίτερα στη σχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου