Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Καρβέλι γεμιστό....

Υλικά
1 στρόγγυλο καρβέλι
Φέτες διάφορων αλλαντικών της αρεσκείας μας π.χ. μπριζόλα καπνιστή, ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι κ.α
Φέτες διάφορων τυριών της αρεσκείας μας π.χ.

φέτα, μοτσαρέλα, κασέρι, καπνιστό κ.α.
Ψητά λαχανικά σε φέτες π.χ. μελιτζάνα, πιπεριά κόκκινη, κολοκυθάκι κ.α.
Φύλλα μαρουλιού, φέτες αγγούρι
Διάφορες σάλτσες της αρεσκείας μας π.χ. μουστάρδα, μαγιονέζα, πέστο κ.α.

Εκτέλεση
Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος του καρβελιού με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού.
Το κομμάτι το κρατάμε για καπάκι.
Προσεκτικά αδειάζουμε την εσωτερική ψίχα, αφήνοντας ανέπαφο ολόγυρα το ψωμί.
Γεμίζουμε το εσωτερικό του ψωμιού, βάζοντας με τη σειρά που θέλουμε τα υλικά μας και προσθέτοντας ανάμεσα τη σάλτσα (ή σάλτσες) που διαλέξαμε.
Όταν η κοιλότητα γεμίσει, απλώνουμε λίγη σάλτσα πάνω από τα υλικά και στο στόμιο του ψωμιού και τοποθετούμε το καπάκι.
Για να το σερβίρουμε, το κόβουμε ακτινοτά σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι ψωμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου