Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Λουκουμάδες με μέλι και Τριμμένα Καρύδια και Κανελίτσα......


Και ποιος δεν τρελαίνεται για τους Λουκουμάδες.....
Συστατικά ........

- 300 gr αλεύρι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- λίγο αλάτι
- λίγη ζάχαρη
- Μέλι
-Μισό φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο καρύδι



Οδηγίες

Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο, παραμένοντας όμως ρευστό. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει και στη συνέχεια ρίχνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού έναν έναν τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν. Εν τω μεταξύ έχουμε δίπλα στο μείγμα ένα ποτηράκι με χλιαρό νερό και εκεί ξεπλένουμε το κουταλάκι που χρησιμοποιούμε όταν αντιληφθούμε ότι δεν πέφτει καλά το ζυμαράκι στην κατσαρόλα με το λάδι. Παίρνουμε μια πιατέλα και τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί, έπειτα βγάζουμε τους ροδοκοκκινισμένους λουκουμάδες και τους αφήνουμε να στραγγίξουν από τα λάδια. Βγάζουμε το απορροφητικό χαρτί και τους περιλούζουμε με το μέλι. Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια μας μαζί με την κανέλα...

Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου