Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Σουσαμόπιτα


Υλικά

Για την γέμιση

2 κιλά σουσάμι
1/2 κιλό καρυδόψυχα κοπανισμένη
κανέλα τριμμένη
γαρύφαλα τριμμένα
1 κούπα ζάχαρη

Για το φύλλο

1 1/2 κιλό φύλλα
1/2 κιλό σησαμέλαιο

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 κομμάτι κανέλα
3 γαρύφαλα

Ετοιμασία

Γέμιση

Πλένουμε πολύ καλά το σουσάμι, το αφήνουμε να στεγνώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ξανθύνει και πριν κρυώσει καλά το κοπανίζουμε για να σπάσει.
Βάζουμε σε μία λεκάνη το σουσάμι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά.

Βάση (Φύλλα)

Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε τρία φύλλα και καλύπτουμε με μία στρώση από την γέμισή μας. Βάζουμε στην συνέχεια ένα φύλλο, μία στρώση γέμιση, ένα φύλλο μια στρώση γέμιση και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμισή μας. Από πάνω βάζουμε τρία φύλλα.
Κόβουμε την πίτα μας με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους, καίμε το λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε από μία κουταλιά πάνω σε κάθε ρόμβο.
Ψήνουμε την πίτα μας σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά προσέχοντας να μην δέσει πολύ το σιρόπι μας.
Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό, το ρίχνουμε πάνω στην πίτα μας ενώ ακόμη είναι ζεστή και αφήνουμε να μουσκέψει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου