Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
300γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κιλό αλεύρι σκληρό καλή ποιότητα
¼ κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαστίχα Χίο κοπανισμένη
1 κούπα ζεστό γάλα 
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
1 κύβος φρέσκια μαγιά περίπου 50γρ.
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα για πασπάλισμα
Λευκό και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
Βάζουμε σε μια λεκάνη ή στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, βούτυρο λιωμένη, τη μαγιά, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα για να αποκτήσεις ελαστικότητα και να γίνει λεία
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου-2 ώρες Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια τα οποία τοποθετούμε σε βουτυρωμένο αλευρωμένο ταψί και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώνουν για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου
Αλείφουμε την επιφάνεια τους με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και λευκό και μαύρο σουσάμι, και τα ψήνουμε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 -45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου