Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Γίγαντες σαλάτα


Φτιάξτε τους γίγαντες μια νοστιμότατη σαλάτα...
...και σερβίρετέ τους στο οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά:
  • 250 γραμμ. γίγαντες
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες-δαχτυλίδια
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης λαδιού (εμπορίου)
  • 10 ελιές θρούμπες
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • Για τη σάλτσα
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με σόδα (χρειάζονται το λιγότερο 12 ώρες). Την επομένη ξεπλένουμε και τους βράζουμε (ξαφρίζοντάς τους) για 45΄ να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε σαλατιέρα.

2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τα βάζουμε στη σαλάτα, μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού, τις ελιές και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

3. Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε με πιρούνι ή σύρμα το αλάτι, προσθέτουμε το πιπέρι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνει η σάλτσα σαν κρέμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου