Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου


Η ιστορία του Λιβαδοχωρίου
Το Λιβαδοχώρι, μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σακάφτσα, οικισμός (υψόμετρο. 20 μ. ) του νομού Σερρών, 26 χλμ. ΝΔ της πόλης των Σερρών. Διοικητικά ανοίκει στον Δήμο Ηράκλειας και έχει 560 κατοίκους (2001).

Στο χωριό υπάρχει μόνο Νηπιαγωγείο κι έτσι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο πηγαίνουν στο Στρυμονικό. Από το Λιβαδοχώρι μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί περίπου 20 επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα μέρη. Πρέπει ν' αναφερθεί ακόμη ότι υπάρχει εδώ Σύλλογος Ακτημόνων με το όνομα «Δήμητρα», καθώς επίσης κι ένας Σύλλογος Γυναικών.
Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και τον φροντίζει με πολλή προσοχή κι επιμέλεια ο ιερέας του χωριού, ο π. Κωνσταντίνος Μπέσας.Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο Λιβαδοχώρι επιβάλλεται ν' αναφέρουμε το Μακεδονομάχο ηρωικό ιερέα του χωριού, τον Παπαπασχάλη ή καπετάν Ανδρούτσο. Η προσφορά του στον αγώνα ήταν πολύ σημαντική ειδικά για την περιοχή της Νιγρητας όπου δρούσε το αντάρτικο σώμα του. Τελικά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη σημερινή Νικόκλεια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1907, όταν τον περικύκλωσαν μαζί' με τους έξι άνδρες του, κατόπιν προδοσίας Βουλγάρου πράκτορα, τουρκικά στρατιωτικά τμήματα.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κόλαση είναι τα άτιμα: Πικάντικα σουβλάκια με ρύζι

Υλικά για 6-8 άτομα

2 κουταλιές του γλυκού πιπερόριζα, καλά τριμμένη

ζωμός κοτόπουλο σε κύβο
1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
600 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο σε κομμάτια
ξυλάκια σατέ για σουβλάκια
τα φύλλα από ματσάκια κολίανδρου
320 γραμμάρια ρύζι
μισή κόκκινη πιπεριά λεπτοκομμένη
100 γραμμάρια μανούρι πολτοποιημένο
8 ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση.................


Περάστε ένα – ένα τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στα ξυλάκια και αλατίζετε ελάχιστα. Ψήστε τα σουβλάκια για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ταυτόχρονα τσιγαρίστε την κόκκινη πιπεριά, το σκόρδο και την πιπερόριζα μέσα σε ελάχιστο λάδι. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και το τυρί πολτοποιημένο μανούρι και ανακατέψτε απαλά το φαγητό.

Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζετε το ρύζι να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία για 8 λεπτά.
Σερβίρετε τα σουβλάκια με τη σώς και το ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου